0573 - 281 188
secretariaat@vhcn.nl

Invloed van omgevingsfactoren op het ontstaan van klachten bij dieren.

Ook een dier kan klachten ontwikkelen ten gevolge van verdrietige gebeurtenissen als gevolg van onjuiste leefomstandigheden.

Zoals bij een paard die hoestklachten krijgt nadat hij verkocht is aan een andere eigenaar. Of een hond die angstiger wordt en slecht alleen kan zijn nadat de eigenaar zijn gaan scheiden.
 
Maar een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbaar persoon wat een dieper effect kan hebben op het dier en mogelijk ook aangeboren klachten kan activeren of verergeren vraagt een (wat) langere begeleiding.
 
De invloed van de mens op de klachten van zijn/haar huisdier kan buitengewoon groot zijn, zowel klachtonderhoudend als klachtveroorzakend. Daarom is de rol van de eigenaar en de bereidheid om daar, indien nodig, naar te kijken van groot belang voor een succesvol resultaat.
 
Daarnaast is een dier vaak het resultaat van een selectief fokproces: naast de versterking van gewenste kenmerken doen zich hierdoor ook versterking van ongewenste kenmerken voor in de vorm van erfelijke pathologie.
 
In de begeleiding van zowel acute als chronische klachten heeft homeopathie al vanaf haar ontstaansgeschiedenis vele goede diensten bewezen aan mens en dier.